Dům postavený ze stáje

Bílý rodinný dům působí, jako by stál uprostřed rakouské vinařské vesnice od nepaměti a pyšní se právě nabytou bělostnou fasádou. Pravda, stojí zde již hodně dlouho, ale za svou současnou podobu vděčí přestavbě, která citlivě reagovala na charakter tohoto regionu.

Původně byl totiž stájí uprostřed rozsáhlejšího komplexu obytných a hospodářských budov venkovského statku. V šedesátých letech byla okolní stavení zbourána a přízemí stáje bylo přebudováno na obytný prostor. Až po více než padesáti letech se pak s novými majiteli dočkal nové zásadní rekonstrukce a získal staronovou podobu.

3

2

Půdorys domu sleduje podlouhlý pozemek. Vnější podoba se maximálně přizpůsobuje tradičnímu vzhledu vesnické zástavby.

1

Terasa na západní straně domu navazuje na jídelnu a podle potřeby poskytuje stín nebo slunce.

Navenek stylově

Nelehkého úkolu se zhostil rakouský architekt Stefan Ehrenberger ze studia Bi:St, který se rozhodl dům co nejvíce přiblížit typickému vzhledu původních venkovských stavení, přitom však vytvořit zcela nadčasový domov vyhovující potřebám mladé rodiny.

Dům byl nejdříve očištěn ode všech nevhodných konstrukčních zásahů z dřívějších let. V přízemí bylo zachováno původní silné kamenné zdivo, které má příznivý vliv na mikroklima a akumulaci tepla v domě. Byla zachována podélná dispozice domu, typická pro zdejší architekturu, dokonce dále protažena venkovní terasou. Dům se tak přirozeně přizpůsobuje dlouhému protáhlému tvaru pozemku, který sleduje souvislou zeď sousedního stavení a od níž je jen mírně odsazen. V půdním prostoru bylo vybudováno horní obytné podlaží, které přesahuje spodní půdorys domu a vytváří přesah nad zápražím, opět typickým pro tento kraj. Jednoduchá čtvercová okna byla nahrazena klasickými členěnými špaletovými okny. Rázovitou podobu domu podtrhuje bílá fasáda zdobená svislými i vodorovnými lizénami a jednoduchými šambránami kolem oken.

5

Obývací pokoj je zařízen minimalisticky, tak nejlépe vynikne kombinace stylového a současného nábytku.

6

Uvnitř moderně

Vnitřní dispozice i vybavení interiéru je zcela soudobé. Přízemí tvoří společenský prostor, který je mohutným otevřeným krbem a schodištěm rozdělen na dvě části – obývací pokoj a kuchyň s jídelnou, jež bezprostředně navazuje na venkovní terasu. Jídelna působí nezvykle vzdušným dojmem díky částečnému otevření až do krovu a vertikálnímu pásu oken přes dvě podlaží. Nad částí jídelny vede otevřená galerie. Na tu nás zavede dřevěné schodiště a vstupuje se z ní do ložnice a koupelny. Bílá výmalba, světlá podlaha a minimum nábytku podtrhují moderní charakter interiéru, stylové kusy nábytku se sem začleňují stejně přirozeně jako moderní designové židle, stůl či barevná svítidla.

7

Mohutné krbové těleso odděluje obývací prostor od jídelního, dřevěné schodiště vede na horní galerii.

8

Střešní okna VELUX přivádějí dostatek světla do všech místností i na schodiště a s postupujícím sluncem vytvářejí i zajímavé světelné efekty.

Přirozené světlo

Velkou pozornost architekt věnoval přirozenému osvětlení, které je v tomto případě znesnadněno těsnou blízkostí okolní zástavby na úzkém pozemku. Vypořádat se s touto situací umožňuje promyšlená kombinace svislých a střešních oken. Zmíněný dvoupodlažní pás oken osvětluje nejen jídelnu, ale i galerii a střední část interiéru. Střešní okna přivádějí přirozeně a stejnoměrně denní světlo do všech místností i v době, kdy jsou vertikální okna zastíněna. Zvláštní pozornost byla věnována dostatku přirozeného světla nad schodištěm a vstupem na galerii. Volný světlý interiér dovoluje slunci, kterého je v tomto kraji dostatek, aby si v něm pohrálo s proměnami svých denních nálad.

9

10

Střešní okna přivádějí přirozeně a stejnoměrně denní světlo do všech místností.

Více informací se nachází v březnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

S využitím podkladů Velux

Foto: archiv Velux, Patricia Weisskirchnerová

Edit: